Svet Kristala

Čovek je vrednost kamenja i kristala upoznao u najranijem vremenu svoga postojanja na ovoj planeti. Celo jedno istorijsko razdoblje nazvano je upravo po najvažnijem osloncu za covekov opstanak tada; kamenu, odnosno kameno doba. Vec je tada covek poznavao kvalitete pojedinih minerala pa je od njih izradivao razna oruda i oružja. Velika lepota kristala od toga vremena omogucila je da je ukrašavanje kristalima pokazivalo status i moc pojedinca u društvu.

Kristaloterapija je jedna od prirodnih, alterativnih metoda isceljivanja jer su ljudi koristili razne minerale kod saniranja svojih tegoba bez obzira da li se radi o fizickim ili duhovnim potrebama.

Sve oko nas ja energija. Svaka naša misao je energija. Svaki naš dodir sa odredenim predmetom ostavlja naš oblik energije na tom predmetu, što znaci sva tela vibriraju odredenom frekvencijom, poseduju odredene energije i ta energija je karakteristicna za njih. Kada se naša energija i vibracije u dodiru sa kristalima usaglase naše vibratorno polje postaje vece i delotvornije.

Mahom su naši prvi susreti sa kristalima bili dok smo gledali neki skupoceni kamen na nakitu diveci se njegovoj boji, sjaju ili prelamanju svetlosti. Zbog svoje lepote i izuzetnih osobina kristali su se koristili za nakit, amajlije i za svrhu lecenja.

Šta je zapravo kristal? Rec kristal potice od grcke reci kristallos što znaci led. Za vreme jednog poznatog grckog filozofa bilo je uvaženo mišljenje kako je Gorski kristal nastao ocvršcavanjem najcistije vode u led. I takvo mišljenje se zadržalo još gotovo 2000 godina.

On je ujedno kristal ciji deo u izgradnji Zemljine kore iznosi cak 12%.

Kristali spadaju u minerale sa pravilno rasporedenim atomima i molekulima. Unutrašnji pravilan raspored daje kristalu odredenu simetriju koja se iskazuje u svojstvima i u spoljnom obliku kristala. Hemijski su vrlo postojani i imaju odredenu tvrdocu. Jedna od divnih osobina kristala je i prenošenje energije gde udaljenost ne igra nikakvu ulogu. Tu osobinu možemo koristiti kod telepatskih vežbi i ona se koristiti iskljucivo u pozitivne svrhe. Služeci se kristalima možemo povecati naše fizicke i duhovne sposobnosti, kao i uspostavljanjem kontakata sa našim najdubljim nivoima svesnosti.U Egiptu, staroj Grckoj, rimskom carstvu hematit se upotrebljavao za posipanje rana i zaustavljanje krvarenja. Pravljeni su eliksiri od kojih su se pravili oblozi, ispirala bolna mesta ili su se pili. Kombinacije kristala za ove napitke vecinom su se cuvali kao velike tajne, pogotovo one kombinacije ljubavnih i slicnih delovanja. Do današnjih dana zadržala se praksa isceljivanja kristalima.

U svetu krisala naci cete pomoc za vecinu vasih zdravstvenih problema.Ukoliko imate ozbiljnih problema najbolje bi bilo posavetovati se za kristoloterapeutom, normalno, ukoliko svet kristala dozivljavate bliskim.

Kristalima se mozemo sluziti u svrhu razvoja nase svesti i tada govorimo o:

 • licnim kristalima.
 • kristalima koje poklanjamo na dar.
 • kristalima u svrhu lecenja.

Licni kristali se koriste na taj nacin što ih uvek nosimo sa sobom a narocito se preporucuje da su sa nama za vreme sna ili meditacije (jer se tada naše energetko polje povecava). U dužem radu sa njima oni primaju našu energiju, transformišu je i vracaju nam mnogo kvalitetnije od onog što smo dali tj. vracaju nam balansiranu energiju. Time se energetski potencijal u našim organima uravnotežuje i povecava.

Kristali koji se poklanjaju na dar su obicno obradeni i estetski oblikovani što znaci da ne sadrže prirodnu energiju, njih je potrebno ocistiti i programirati zavisno kakve probleme ima osoba kojoj ih poklanjamo. Najbolje je da svaka osoba nauci da sama svoj kristal progamira po svojoj potrebi (bilo da se radi o zdravlju, uspehu ili ljubavi). Takvi kristali se nose kao privezak i odabiraju se prema znaku zodijaka. Ako nemamo strucnog radiestezistu da nam izabere kristal, možemo koristiti metodu dopadanja na prvi pogled.

Pošto smo odabrali naš licni kristal ili kristal na dar prelazimo na postupak cišcenja. Cišcenje kristala je vrlo potrebno i to moramo uraditi sa svakim kristalom sa kojim radimo. Ako smo shvatili da je kristal moguce programirati (on upija energiju onoga ko sa njim rukuje bilo da je pozitivna ili negativna emocije i misao), radi naše sigurnosti kristale trebamo dobro ocistiti upucujuci im samo pozitivne misli. Poznato je da nakit od dragog kamenja može onome ko ga nosi (ako ga je nasledio od druge osobe ili ga je dobio na poklon) doneti nesrecu ili bolest i razne druge poremecaje. Ove price kruže u narodu od davnina. Ovo pominjem da bih Vas podsetio kako je potrebno ocistiti nakit. Ako u nama samima osetimo bes, mržnju, ljutnju ili neku drugu negativnu emociju moramo obavezno ocisiti kristal ili ce nas sve to pogoditi u pojacanom obliku.

Kristal nema vlasnika, mi ga samo privremeno posedujemo a u vremenu kada se nalazi kod nas služi nas onako kako smo ga programirali i kako postupamo sa njim.

Čišcenje kristala

Od više nacina cišcenja, vi možete odabrati onaj za koji smatrate da vam najviše odgovara:

 • zakopajte kristal u morsku so.
 • stavite ga u rastvor ¼ kg morske soli na 4 litra vode.
 • stavite ga u rastvor 4 supene kašike sode bikarbone i 4 lita vode.
 • operite ga u alkoholu.
 • ispraznite ga viskom držeci pritom kristal pod tekucom vodom.
 • prodite kristlom tri puta kroz plamen svece.

Ako cistimo kristal pod tackom b i c ostavimo ga da odstoji 3 do 7 dana i koristimo pri tom staklenu ili porcelansku posudu nikako metalnu. Kristale cuvamo u drvenoj ili kartonskoj kutiji na mestu koje nije izloženo štetnim zracenjima. Kristal koji nosimo sa sobom držimo u vrecici od prirodnog materijala (platno, svila, koža). Sintetiku treba izbegavati. Privezak oko vrata nosimo na lancicu ali ako kamen nosimo oko vrata u vrecici, onda je obesimo na lancic, uzicu ili još bolje na kožnu vrpcu.

 

 

Kristali koje koristimo pri lecenju mozemo koristiti zavisno od njihove boje:

 • Crvena boja se upotrebljava kod hronicnih bolesti (artritis, reumatizam, multipla skleroza, nedostak mišicne snage).
 • Narandžasta boja povecava aktivnost i interes, poboljšava varenje i kod iscelenja polnih bolesti.
 • Žuta boja povecava samopouzdanje i hrabrost, otklanja strahove i napetosti, leci jetru i upale ociju i ušiju.
 • Zelena boja balansira sve energije. Smiruje nervni sistem i povoljno deluje na srce i oci.
 • Plava boja pomaže kod akutnih upala, depresije, nesanice, snižava visoku temperaturu.
 • Ljubicasta boja je boja kreativnosti i umetnosti, pomaže kod glavobolje.

Buduci da znamo kako koji kamen deluje na energetski centar (cakru) i na koje oboljenje odabracemo pravi kristal i staviti ga na odredeno mesto na pacijenta. Oko njega cemo staviti 6 ili 12 kvarcnih kristala u pravilnom rasporedu (Davidove zvezde) i upotrebom energetskog štapa pravilnim radosledom aktivircemo sve kristale.

Lecenje kristalima

Lecenje kristalima je vrlo specificno, zato cemo ga pokušati što bolje objasniti. Kao što možemo procitati kod osobina kristala i dragog kamenja da oni imaju svoj specificni titraj unutar materijalnog fizickog sveta koji poznajemo. Ali, taj titraj se iz fizickog nivoa prenosi i u suptilnije nivoe postojanja, tj. na astralni, mentalni i duhovni nivo. Titraji ce se razlikovati u mnogim svojstvima, a oni zavise od hemijskog sadržaja, gustine, kristalne rešetke, boje i gustine samog kristala.

 

Astralni nivo kod coveka se sastoji grubo od 4 elementa. To su vatra, vazduh, voda i zemlja. Kada su elementi u ispravnim odnosima, ljudsko astralno, a time i fizicko telo funkcioniše harmonicno, a to se manifestuje u fizickom svetu kao zdravlje. Ako dode do disbalansa, kod fizickog tela najcešce dolazi do bolesti. Svako ljudsko telo je jedinstveno i odnosi elemenata unutar tog tela imaju svoj ispravan odnos, cesto je jedan element naglašeniji od ostalih i to se ne smatra poremecajem. Poremecaj nastaje tek kada su neki elementi jako pojacani, a drugi jako smanjeni, ili kada se nagomilava destruktivni pol pojedinog elementa.

 

Kristali ne deluju samo na astralnom nivou, vec se njihov titraj prenosi i u suptilnije nivoe postojanja tj. mentalni nivo, koji karakteriše svetlost, i duhovni nivo koji podrazumeva cisti um, ljubav i volju.

Preporucujem pri odabiru da kristal bude sfericnog oblika, poput oblutka, kugle, jajeta ili rezan en cabochon kako se to naziva u draguljarstvu. Izbegavajte komade s oštrim ivicama i vrhovima.

Kako koristiti kristale?

Mnogi drevni narodi su posedovali bogato znanje o snazi i moci kristala. Najviše je o kristalima znala civilizacija Atlantide.

Preko šestougaonog kvarcnog kristala s jednim vrhom ostvarujemo kontakt s energijama univerzuma. Potrebno je ostvariti energetski kontakt s kristalom, a to se postiže nošenjem kristala uz telo. Kristale preko dana nosite u džepu odece. Najbolje da je kristal blizu kože. Kristale ne smete dati nikome drugom u ruke, sa njima treba raditi sam. Kristale koristite tako da u prvih mesec dana obvezno ujutro i uvece kružnim pokretima (smer kazaljke na satu) prelazite sa gorskim kristalom (prozirni, šestougaoni) šiljkom okrenutim prema telu, preko energetskih centara (cakri). Preko svakog centra se prelazi po otprilike 15 sekundi. Gorski kristal se drži u desnoj ruci, a svi preostali kristali u levoj. Tako uspešno cistite polje aure. Posle mesec dana se može smanjivati korištenje na jednom dnevno, a posle dva meseca je dovoljno svaki drugi – treci dan.

Kada ste u nevolji ili strahu, setite se da niste “sami”, da je s Vama vaš “prijatelj”, koji deo Vaše nevolje, straha i bolesti “kupi” u sebe. Zato ga cuvajte i pomozite i Vi njemu sa redovnom negom. Gorski ili kvarcani kristal je povoljan za sve osobe, bez obzira na njihov astrološki znak. Može se upotrebljavati u kombinaciji sa svim drugim kristalima.

Energetski centri

Krunski energetski centar
Energetski centar u predelu cela
Energetski centar u predelu grla
Energetski centar u predelu žlezde timus
Energetski centar srca
Energetski centar slezene
Energetski centar jetre
Energetski centar u predelu pupka
Energetski centar u predelu debelog creva
Energetski centar u predelu polnog organa

Kako koristiti kristale?

Aura je zaštitni energetski omotac koji obavija svako živo bice. Sastoji se od nekoliko slojeva koji se nadovezuju jedan na drugi i prožimaju se.

Preko aure energetski komuniciramo sa drugim energijama. Aura je bioenergetska atmosfera našeg fizickog tela, visoka oko 2,20 metara, udaljena od tela oko 1 metar (otprilike za dužinu ruke) i ovalnog je oblika.

Sadrži uzorke energije naših organa, tako npr. bioenergetski uzorak srca nalazi se u zoni šaka i svetlo je plave boje. Pored toga aura sadrži i niz informacija, ocrtavaju se karakterne crte našeg bica, ona je definitivna i potpuna “licna karta” svakog od nas, skup informacija o našem duhu, svesti i telu. Na osnovu toga, registrovanjem boje aure (koja ima 4 sloja) može se ustanoviti naše trenutno stanje- intelektualno, zdravstveno, karakterne osobine, stanje svesti itd:

 • apsolutno pozitivne boje – zlatna, svetloplava i plava, kojima raspolažu duhovno “cista bica”, dobronamerni ljudi i naravno zdravi ljudi.
 • ljudi prosecnih vrlina i kvaliteta – zelena, crvena i žuta boja.
 • negativni, bolesni, opasni i zli ljudi – žuto-smeda, smeda i crna boja.

Za cišcenje i jacanje auricnog polja veliku važnost imaju kristali. Preko kvarcnog kristala ostvarujemo kotakt sa energijama univerzuma koje su dostupne za sve a covek samo treba da nauci da ih prima. Danas sve raširenije psihicke smetnje i poremecaji su povezani sa energetskim stanjem diskontinuiteta, odnosno sa oštecenjima u polju aure.

 

Pregled uobicajenih bolesti i kristali koji se koriste u lecenju

Želeo bih napomenuti da se kristalima može izleciti svaka bolest i da oni mogu pomoci ili dati podršku u lecenju medicinskim sredstvima. Razlog je taj što kristali na fizicki nivo ljudskog tela deluju vrlo sporo. Puno snažnije deluju na emocionalna i mentalna stanja. U slucaju bilo kakvog zdravstvenog problema preporucio bih da odmah i pre svega kontaktirate lekara opšte prakse ili specijalistu, a dole navedeni popis kristala za pojedine bolesti koristite samo kao podršku, noseci ih uz sebe.

Sistem organa za varenje

Ovaj sistem je odgovoran za razlaganje i apsorpciju hranjivih materija iz hrane, ali takode ima funkciju uništenja svih loših cestica i prilagodavanja hrane našem organizmu. Nesvarena hrana postaje bolesna marerija u telu, leglo je otrova i uznemiruje imunološki sistem.
Kristali pogodni za harmonizaciju sistema organa za varenje:
uopšteno – topaz
pojacavaju varenje – citrin, ametist
uravnotežuje – tirkiz

Poremecaj debelog creva

dijareja (proliv) – tirkiz, smedi ahat
konstipacija (zatvor) – mesecev kamen, ametist
hemoroidi – povezani su s poremecajem funkcije jetre – tirkiz, ametist

Želudac

uopšteno – ahat, topaz
povracanje, mucnina – topaz, citrin, tirkiz
povecana kiselina – ahat, tirkiz
cir na želucu – ahat, tirkiz, ametist (ukoliko je uzrok cira psihološke prirode)

Poremecaji jetre

uopšteno – ametist, tirkiz, amazonit, smaragd
hepatitis (žutica) – ametist, tirkiz
poremecaj žuci – amazonit

Tanko crevo

uopšteno – rozenvarc, ametist
slaba apsorpcija – rozenkvarc

Debljina

Debljinu uzrokuju konzumiranje prevelike kolicine hrane koja je teška i hladna, zatim uzimanje cestih obroka, preterano spavanje i slaba fizicka aktivnost. Može postojati i hormonski poremecaj, takode emocionalni faktori kao što su zaljubljenost, osecajnost i zavisnost od nekoga. Može je izazvati nedostatak samopoštovanja, a i potreba za sigurnošcu. Uopšteno, kod tih osoba funkcija varenja je vrlo slaba, a metabolizam je spor.
Od kristala najbolje je koristiti – topaz, citrin, rubin, ametist

Niska telesna težina

smedi ahat, rozenkvarc, tirkiz

Poremećaji sistema organa za reprodukciju
Slaba potencija kod muškarca

Za dobar seksualni nagon, ego muškarca mora biti jak i samouveren.
Od kristala preporucuje se – rubin, eventualno hematit

Upala prostate

mesecev kamen, smedi ahat

Seksualno prenosive bolesti

Ovde kristali jako slabo deluju jer se radi o snažnim virusima i bakterijama, ali kao podršku medicinskim lekovima mogu koristiti:

uopšteno – tirkiz, kod simptoma koji ne peku i ne svrbe može i rubin
genitalni herpes – mesecev kamen, tirkiz

HIV – Ovaj virus nas napada kada je vitalna snaga tela slaba i kada smo bili s njim u kontaktu na vec poznate nacine koje objašnjava medicina. Faktori koji slabe vitalnu snagu tela su preterana seksualna aktivnost, loša dijeta, loša hrana, upotreba droga, previše razmišljanja i brige, manjak sna. Poremecena vitalna snaga tela manifestuje se i kao nemir, nervoza, vrtoglavica, lupanje srca i hronicna groznica.
Nažalost medu kristalima do sada nije pronaden onaj (ili kombinacija više njih) koji bi mogao rešiti zarazu ovim virusom. Jedino sto se može preporuciti su kristali za jacanje imuniteta i za smirenje – dijamant, gorski kristal, tirkiz, topaz, rubin (umereno)

Ženski organi

uopšteno – mesecev kamen
PMS – biseri, mesecev kamen
amenoreja (izostanak menstruacije) – mesecev kamen, beli ahat
dismenoreja (otežana menstruacija s bolovima) – mesecev kamen, tirkiz
preterano krvarenje – mesecev kamen, eventualno hematit
leukoreja – je obilan vaginalni sekret. Vagina ima prirodno kiselu unutrašnjost koja je štiti od uticaja bolesnih cestica. Ako se ta kiselost poremeti, omogucen je razvoj raznih patogenih bakterija i drugih poremecaja. Tu bih preporucio naizmenicno nošenje rubina i mesecevog kamena ili oba odjednom.

menopauza – mesecev kamen, biseri
histeroktomija (operativnim putem odstranjena materica)- ahat, tirkiz, naizmenicno rubin i mesecev kamen
ciste i tumori na dojkama i materici – naizmenicno rubin i mesecev kamen, može i oba
porodaj i problemi posle porodaja – ametist, ahat
neplodnost – je obicno povezana sa slabom ishranom ili nedostatkom pravilnog razvoja reproduktivnih organa – mesecev kamen, biseri

Sistem organa za disanje

kijavica – ametist, rubin, gorski kristal, tirkiz
kašalj – safir, ametist, tirkiz, rubin umereno
upala grla – ametist, rubin, gorski kristal, tirkiz
promuklost – safir, tirkiz, ametist
upala pluca – safir, ametist, tirkiz
astma – tirkiz, ametist
alergije – akvamarin, ametist, smaragd (s oprezom)

Poremecaji srca i krvotoka

stimulisanje rada srca – rubin, ametist, zlato
smirenje srca – mesecev kamen, smaragd
jacanje – topaz
harmonizacija – rozenkvarc
visok krvni pritisak – rozenkvarc, lapis lazuli
nizak krvni pritisak – ametist, rubin, topaz, gorski kristal
arterioskleroza – obsidijan
anemija – rubin, hematit, ametist

Poremecaji urinarnog sistema

Bubrezi uopšteno – tirkiz, mesecev kamen, amazonit
edem (nakupljanje vode u tkivu) – rubin, ametist
infekcije urinarnog trakta – mesecev kamen, tirkiz
kamen u mokracnom sistemu – mesecev kamen

Bolesti kostiju i zglobova

artritis – safir, tirkiz, ametist
karlica uopšteno – tirkiz, tamno plavi safir
uklještenje živca – tirkiz, ametist, obsidijan
išijalgija – obsidijan, tamno plavi safir, ametist

Poremecaji nervnog sistema

glavobolja, migrena – rozenkvarc, amazonit
nesanica – ametist, rozenkvarc
glavobolja – ametist, rozenkvarc, gorski kristal
poremecaji vida – akvamarin, smaragd, rozenkvarc
konjuktivitis – ahat
epilepsija – ametist, ahat
neuroza – ametist, smedi ahat
psihoza – rozenkvarc

Mentalni poremecaji

Najcešce ih uzrokuju emocionalni stres, trauma, uticaj poremecenih osoba, perverzije kao i uzimanje opojnih droga. Poremecaj može prouzrokovati preterano razmišljanje ili neispravna meditacija. Kada jednom svoj mozak otvorimo astralnim silama i uticajima, oni stupaju u vezu s nama, ovladavaju nama, što se ne može jednostavno prekinuti snagom volje ili fizickim metodama. Kristali tu isto samo pomažu, ali vrlo teško u potpunosti lece stanje.
Preporucio bih naizmenicno ametist i smedi ahat.

Šizofrenija

Šizofrenija je bolest kada osoba nije u mogucnosti da funkcioniše u psihickoj realnosti. Ona je ultimativni rezultat neuroza i mentalne uznemirenosti.
Od kristala – smedi ahat, ametist (umereno), rozenkvarc (umereno).

Ostale bolesti

dijabetes (šecerna bolest) – topaz, rubin, citrin
infektivne bolesti – tirkiz, ametist, smedi ahat

Poremecaji kože

psorijaza, ekcem, kožni osipi (povezane su s bolestima jetre) – safir, ametist
fizicka oštecenja kože – obsidijan, tirkiz
postoperativno stanje – tirkiz, ametist, gorski kristal
alkoholizam i narkomanija – ametist, tirkiz, obsidijan

Karcinom

Karcinom predstavlja negativnu i neharmonicnu životnu energiju, nešto kao parazit koji je nastao u telu. Kancerogene celije nisu dobro ishranjene kiseonikom pa se u njima nakupljaju toksini (otrovi). Povezan je s oštecenom aurom koja omogucuje ulazak negativnih astralnih snaga.

 

Jedan od najboljih kristala je safir u zlatu, ali se može koristiti i dijamant, gorski kristal, ametist, žuti topaz. Rubin pomaže tako što ubrzava cirkulaciju.

Uputstvo za pravilno spavanje

U krevetu provodimo trecinu života i retko se pitamo da li je za naše zdravstvene tegobe kriva postelja. Možda je pogrešno okrenuta? I ako je, zašto je važna orijentacija ljudskog tela u odnosu na strane sveta.
Od davnina je poznata cinjenica da je covek neprekidno izložen delovanju magnetnog polja Zemlje. Zato, nije svejedno u kojem je položaju naše telo u odnosu na smer magnetnog polja. Japanska poslovica glasi: “Za dobro spavanje okreni uzglavlje ka severu, a noge ispruži prema jugu, inace ce zli duhovi poremetiti san!” Ti “zli duhovi” su:

 

 • uticaj magnetnog polja Zemlje
 • uticaj geopatogenog zracenja Zemlje
 • kosmicka zracenja
 • uticaj sredine na ljudski organizam

Iako svi ljudi ne reaguju isto na te uticaje, ipak na njih treba obratiti pažnju. Naime, svi znamo šta je culo vida, sluha, mirisa, ukusa i dodira, a malo ko zna šesto covekovo culo koje je magnetno. Naucno je dokazano da u organizamu postoje magnetski receptori rasporedeni u šest tacaka koje reaguju na Zemaljsko magnetno polje: na slepoocnicama, na vratu, laktovima, slabinama, kolenima i ahilovoj peti. Ti receptori leže blizu živaca koji upravljaju mišicima važnim za održavanje ravnoteže. Zato, ako želite sacuvati svoje zdravlje, okrenite glavu ka severu, a noge prema jugu. Osim toga, krevet ne treba gurnuti do samog zida (ako je spoljašnji), niti postavljati blizu televizora i drugih izvora zracenja.

Kristali u zodijaku

OVAN– dijamant, dolomit, gorski kristal, hematit, koral, kvarc, safir.
BIK– pirit, emerald, kvarc, ružicasti kvarc, safir, smaragdit, tirkiz, topaz.
BLIZANCI– amazonit, ahat, citrin, tigrovo oko, krizopras, zeleni turmalin, epidot, fluorit.
RAK– Aventurin, ahat, biseri, gorski kristal, emerald, magnezit, mesecev kamen, karneol, smaragdit, zeleni tirkiz, serpentinit.
LAV– oniks, jantar, gorski kristal, heliotrop, magnezit, sardoniks, peridot, turmalin.
DEVICA– Jaspis, labradorit, kareneol, citrin, magnetit, rodohrozit, ružicasti kvarc, žad.
VAGA– koral, beli kvarc, citrin, lapis lazuli, opal, topaz, turmalin.
ŠKORPION– Ametist, akvamarin, beril, kalcedon, magnetit rubin, sodalit, topaz, turmalin.
STRELAC– Serpentin (kineski žad), amazonit, ametist, magnezit, malahit, tigrovo oko, tirkiz, topaz, epidot.
JARAC– rubin, lapis lazuli, malahit, oniks, hematit, ružicasti kvarc.
VODOLIJA– Sokolovo oko, ametist, aventurin, citrin, garnet, granat, heliotrop, plavi safir, tirkiz, žad.
RIBE– Turmalin, akvamarin, ametist, beli kvarc, dijamant, fluorit.

VAŽNO!

Upotreba kristala u lecenju ne može biti zamena za medicinsku terapiju.
Svaka upotreba kristala je na sopstvenu odgovornost

 

Neka Vam je uvek Bog u srcu i osmeh na licu
MENADI Miškic Dušan