Masaža Yumeiho Kocuban

U svetu, masaža se izdvaja kao metod sa tradicijom od nekoliko hiljada godina, koji se bazira na temeljima istocnjacke medicine. Veruje se da je masaža stara koliko i covek. U celom svetu masaža je veoma važan deo medicine, karika u rešavanju problema koja pomaže osobi da se vrati u normalu.


Primeceno je da prilikom sistematskih pregleda školske dece, svaki treci ucenik ima neku koštano-mišicnu anomaliju. Najcešci uzroci su izbegavanje fizicke aktivnosti, nepravilno držanje tela, gojaznost.


Cinjenica je, da je teško naci coveka sa normalnim kostima kuka. Skoro svaki covek ima manje ili više, dislocirane kosti kuka. Zbog dislociranja kostiju kuka, iskrivljeni kicmeni stub pritiska nerve i uzrokuje poremecaje u funkciji mišica i zglobova.

Kolevka Yumeiho masaže je Kina, manastir Shaolin. Prvobitni naziv ove masaže je Zheng Tifa, što u prevodu znaci lecenje celine. Tehnika ove masaže se zasniva na teoriji da je životna energija koja se krece u sistemu energetskih puteva ili meridijana glavni pokretac tela. Svaki covek ima 14 meridijana. Dva meridijana su neparna i protežu se srednjom linijom tela. Ostalih 12 su parni i nose nazive unutrašnjih organa. Na prednjoj strani ruke nalaze se meridijani srca, srcane maramice i pluca, dok se sa zadnje strane nalaze meridijani trostrukog grejaca, tankog i debelog creva. Prednju stranu noge pokriva meridijan želuca, spoljašnju stranu meridijan žucne kese a unutrašnju meridijan jetre, bubrega, slezine i pankreasa. Sa zadnje strane leda i niz nogu ide meridijan mokracne bešike.

Izloženost mentalnom, mehanickom ili hemijskom stresu može da uzrokuje manje ili vece izmeštanje kicmenih pršljenova, a kao odgovor organizma na te promene javljaju se bol i grcenje okolnih mišica. Tako nastali lokalni bol i mišicni grc dovode do daljeg bolnog procesa, ukocenosti i blokade zglobova. Bol u mišicima nastaje nakupljanjem mlecne kiseline i jedini nacin da se ona izbaci iz njih jeste pritisak, odnosno masaža. Mlecna kiselina iz mišica putem limfe se deponuje u jetru gde se pretvara u energiju.

Masaža se izvodi preko prirodne tkanine ili pamucnog odela, iskljucivo na podu i cvrstim strunjacama. Kod drevnih naroda postojalo je verovanje da zemlja izvlaci i eliminiše svu negativnu energiju iz tela. Prilikom masaže ne koriste se ulja, jedino sredstvo su pažljivo osmišljeni pokreti masera, koji podrazumevaju pritiskanje i gnjecenje mišica, kao i nameštanje zglobova. Ne postoji nijedna masaža koja se na isti nacin izvodi kod dve osobe. Svaka osoba je drugacija i maser sve mora da prilagodi njegovom senzibilitetu

Trajanje masaže je individualno, pocinje zagrevanjem tela vežbama istezanja. To se ostvaruje pritiskom dlanovima, laktovima, podlakticama, kolenima i tabanima. Sva razgibavanja idu do granice prirodne istegljivosti i bola. U drugom delu masaže stimulišu se sve akupresurne tacke meridijana na telu i rade se manipulacije na zglobovima. Nameštanje i podešavanje zglobova je poseban oblik manipulacije u cilju otklanjanja blokade zgloba. Manipulacija je vešt pasivan terapijski postupak kojim se zglob dovodi u normalnu poziciju. Ona se sprovodi uz pomoc kratkog, naglog trzaja. Trzaj je obicno pracen karakteristicnim zvukom. Ponekad ljudi nerealno žele da za deset dana budu u savršenoj formi, pa produžavaju vreme masaže. To nema efekta, sve što se pokrene najcešce se zadržava u bubrezima. Zato trajanje masaže treba biti umereno i ne duže od 90 minuta.

Prema tradicionalnom verovanju, stomak je glavni rezervoar životne energije i naziva se “hara”, što u doslovnom prevodu znaci duša. Svi pritisci primenjuju se za vreme izdisaja, a posebna pažnja obraca se na sinhrono disanje masera i klijenta.Neizostavan deo ove masaže je oslobadanje napetosti glave. To se radi stimulacijom tacaka kao što su “jezero suza”, izmedu obrva i “vrata bogova”, u centru glave.

Tok energije prati kretanje kazaljke na satu i zato je važno da se stimulacija meridijana vrši sleva nadesno. Obavezno se radi prvo leva pa desna strana tela. Pri svakoj masaži treba voditi racuna da se dva sata pre i sat vremena posle masaže ne treba konzumirati hrana.

Posebno je interesantna masaža stopala i šaka, koja na neki nacin može zameniti masažu celog tela, jer se u šakama i stopalima nalazi oko 7000 nervnih završetaka i akupresurnih tacaka koje odgovaraju svim unutrašnjim organima. Njihovom stimulacijom, odnosno pritiskanjem odgovarajucih mesta, preko nervnih završetaka, stimulišemo rad unutrašnjih organa. Posebno je znacajno što tokom masaže u organizmu pokrecemo procese cišcenja.
Masaža posebno pomaže kod ublažavanja posledica stresa i napetosti. Stres može biti pozitivan i negativan. Pozitivan nastaje kada nam se dešava nešto lepo, kad smo euforicni i jako srecni, a negativan kao posledica neprijatnih situacija. Iako pozitivan stres ne doživljavamo kao nešto negativno, on ipak ostavlja posledice na organizam: ubrzava rad srca, šire se krvni sudovi i veca kolicina krvi stiže do srca.

Postoje studije sprovedene na VMA koje su pokazale da kod bolesnika sa lumbalnim bolom, masažom za samo sedam dana se postiže znacajno smanjenje ili potpuna eliminacija bola. Treba naglasiti da ni kod jednog pacijenta nije registrovano pojacanje bola ili pogoršanje funkcionalnog statusa kicmenog stuba. Uspešna i bezbedna masaža, posebno kod ove grupe pacijenata, zahteva iskusnu osobu koja obavlja masažu i koja može nepogrešivo da oseti elasticnost tkiva i da u pravom trenutku postigne doziran, pravilno usmeren trzaj.

Kod osoba koje imaju osetoporozu, obicno žena starijih od 40 godina, tokom masaže se vodi racuna da pritisak ne bude prejak. Osteoporoza danas predstavlja jedan od najvecih zdravstvenih problema civilizacije. U Srbiji u proseku svaka treca žena i svaki osmi muškarac preko pedeset godina ima osteoporozu. To je bolest koja zahvata ceo skelet, a manifestuje se gubitkom koštane mase, remeti gradu koštanog tkiva i na taj nacin kosti slabe i postaju podložne cešcim prelomima. Najcešca mesta preloma su kuk, kicmeni pršljenovi i rucni zglob. Osoba koja izvodi masažu nema prava da sama postavlja dijagnozu.

Postoje podaci da pored otklanjanja bola, ovom masažom uticemo na poboljšanje opšteg zdravlja, tj njome se olakšavaju stanja kod migrene, astme, upale srednjeg uha, dijabetesa, hipertenzije i još 130 drugih poremecaja. Treba napomenuti da ova veština ne zamenjuje lekara i ne treba obecavati isceljenje, to nije cilj ove masaže. Cilj je pokretanje energetskih tokova organizma. Redovnom primenom masaže pomažemo organizmu da se lakše izbori sa fizickim, a i psihickim pritiscima kojima smo svakodnevno izloženi.

Kako sam se susreo sa ovom tehnikom isceljenja?

Kao ucitelj Reikija, praktikovao sam i relaksacionu masažu, sve u cilju efikasnije pomoci pacijentima. S obzirom na onu definiciju “Ucitelj je veciti ucenik”, uvek sam se trudio da idem dalje u izucavanju i drugih holistickih pristupa pomoci coveku, držeci se nacela “Pomozi uvek, ne povredi nikad”.

 

Desilo se da je mene jednog dana zabolela kicma u repnom delu, što mi je bilo neshvatljivo “jer mene nikad ništa nije bolelo”, kako ja umem da kažem. Upoznao sam Boka Lasla takode instruktora Reikija a i Yumeiho metode tj. terapije nameštanja kostiju kuka gnjecenjem i pritiskanjem. On mi je pomogao u otklanjanju bola a ujedno me zainteresovao da izucim istu i primenim je na drugim osobama. Boka Laslo je imao tu srecu da je licno ucio Yumeiho od gospodina Masayukia Saionji-a, dok je držao kurseve u Beogradu.

 

Naša narodna izreka kaže “U zdravom telu, zdrav je i duh”, što bi znacilo da zdrav duh nalazi svoje mesto u zdravom telu i obrnuto, ako se duh razboli, oboli i telo. Ako naši citaoci žele imati zdravo telo sa zdravim duhom, žele postati bezbrižni i živahni, neka prihvate ove terapijske metode mog ucitelja Boka Lasla ili bilo kog obucenog ucenika, jer kaže se “bolje je spreciti nego leciti”.

 

 

Neka Vam je uvek Bog u Srcu i osmeh na licu MENADI