Ašai masaža

Nakon dvadesetogodišnjeg rada u tehnikama prevencije, olakšavanja tegoba, otklanjanja bola i očuvanja zdravlja, stručni tim „Garuda Centra“ koji sačinjavaju Boka Laslo, Miškić Dušan i Blizanac Ružica objedinio je skup veština jedinstvenom tehnikom, nazvanom AŠAI, što u prevodu znači „zdravi bili.“ Ova kompleksna tehnika sadrži postupke istezanja mišića i tetiva, nameštanja kostiju, kuka, kičme i vrata, svih zglobova. Istovremeno podrazumeva i akupresurni stisak po tačkama meridijana unutrašnjih organa, a koje su ispoljene po čitavom telu.

 

Tehnika AŠAI masaže je dodatno oplemenjena Reiki terapeutskom masažom (energetski dodir) kao i masažom stopala tzv. refleksoterapijom. Jer po kineskoj i tibetenskoj filozofiji, svi organi su oslikani na stopalima i masažom istih deluje se na rešavanje određenih zdravstvenih tegoba, najsličnija je Šijatsu tehnici.

Masaža se, u smislu iscelenja, koristi od postanka ljudske civilizacije i to instiktivno; kada nešto zaboli ruka se nesvesno polože na to mesto ili se kod glavobolje masira vrat, slepoočnice i sl. Dodir pomaže i kod psihičkih problema u smislu utehe.

Putujući kroz istoriju pronalazimo dokaze o primeni masaže, u svrhu lečenja, u Egiptu, Grčkoj i Rimskom carstvu. Njihovi lekari su bili dobri poznavaoci anatomije ljudskog tela (u današnjoj medicini zadržani su njihovi mnogobrojni nazivi organa, kostiju).

U većini bolnica i danas se koristi rehabilitaciona masaža. Takođe, postoji veliki broj salona i SPA centara gde se pružaju usluge različitih tehnika masaže radi očuvanja zdravlja i lepote.